Iluminatul cu LED

Becurile cu led se bucura din ce in ce mai mult de popularitate pentru iluminatul atât domestic, rezidential mic, cat si cel comercial. Cele mai populare modele de becuri cu led sunt cele cu dulie E27 si E14 de 5W alb cald / alb rece, respectiv 7W alb cald / alb rece. Acestea se bucura de vanzari sporite datorita dimensiunilor mai mici si a costurilor reduse la achizitie. In functie de tipul de led ce emite lumina, becurile pot fi cu leduri: SMD3528, SMD5050, SMD 5630 sau leduri de putere.  Pentru o functionare eficienta pe termen lung a unui bec cu led este nevoie de o tempretatura de functionare scazuta. Acest deziderat este indeplinit cel mai bine de modelele ce au corpul becului din aluminiu. Acesta asigura cea mai buna racire pasiva a acestuia.Becurile cu led se bucura de o eficienta ridicata : intre 80-110 lumeni/W.

Există câteva avantaje incontestabile care au promovat iluminatul cu LED:

Se utilizeaza mult mai eficient energia electrica:

Lumina generată de LED utilizează mult mai eficient energia electrică decât în cazul surselor cu incandescenţă, unde aproape 90% din energie este utilizată pentru a încălzi filamentul până la incandescenţă. Pe lângă aceasta, sistemul optic utilizat este superior din punct de vedere al pierderilor. Eficienţa surselor de alimentare este un alt factor foarte important. Toate acestea, cumulat, duc la o eficienţă mult superioară faţă de soluţiile clasice. Aceast lucru se va reflecta în consumul de energie electrică.

 

 

Culoarea:

LED-urile nu necesită filtre pentru a produce lumina de o anumită culoare. Culoarea este generată de materialul semiconductor.

Dimensiunea:

Deoarece nu necesita incinte speciale vidate unde să se genereze lumina LED-urile pot avea dimensiuni de ordinul milimetrilor.

Timpul de aprindere/stingere:

LED-ul ajunge la stralucirea maximă în câteva microsecunde, în timp ce sursele tradiţionale de lumină au nevoie de un timp mai lung, care este influenţat şi de temperatura exterioară.

Cicluri de aprindere/stingere:

În aplicaţii care necesită aprinderi/stingeri repetate sursele cu LED şi-au demonstrat superioritatea întrucât ele nu sunt sensibile la numarul de cicluri.

Durata de viata:

Durata de viata a LED-urilor o depăşeşte substanţial pe cea a surselor de iluminat cu incandescenţă (1000-2000 ore) sau fluorescente (8.000-15.000). În plus sursele de iluminat cu LED sunt mult mai rezistente la variaţii de temperatură, vibraţii şi şocuri mecanice, fiind deci mai fiabile decât cele tradiţionale.

Dispersia luminii:

În cazul LED-urilor lumina este direcţionată spre o anumită locaţie fară a se utiliza un reflector extern în timp ce în cazul surselor cu incandescenţă este răspândită în toate direcţiile

Controlul superior:

LED-urile se pot controla mult mai uşor cu sisteme de controlul culorii sau programe de scenarii iluminare, etc.

Impactul asupra mediului:

LED-urile conserva energia şi nu emit radiaţii ultraviolete. Ele nu conţin substanţe periculoase pentru mediul înconjurător spre deosebire de sursele de iluminat cu descărcare în gaze care conţin mercur. Durata de viaţă mult mai îndelungată face ca sursele de iluminat cu LED sa fie mult mai atractive din punct de vedere al protejării mediului.

Tendinţa mondială este de renunţare la sursele de lumină clasice, neeficiente energetic şi promovarea surselor de lumină performante, categorie din care fac parte LED-urile. Legislaţia europeană prevede înlocuirea până în 2017 a surselor de iluminat cu incandescenţă şi descărcare în gaze.